MONOGRAFIA PAROHIEI ,,SFÂNTA TREIME” CERBU – COPĂLĂU

Istorie Martie 29, 2014

Pe șoseaua națională Botoșani – Hârlău – Iași, la 25 de km de la Botoșani spre Iași se află comuna Copălău iar din centrul comunei pe drumul județean Copălău – Sulița, la o distanță de 3 km se află satul Cerbu. 

Acest sat a luat ființă în 1930 venind la pământ și stabilindu-se definitiv pe aceste meleaguri câțiva cetățeni. Aceștia fiind de credință ortodoxă au fost afiliați la parohia ,,Înălțarea Domnului” care era păstorită la acea vreme de preotul Ciofu Dumitru.

          De-a lungul timpului, casele s-au înmulțit, ajungând pe la 1970 la peste 100 de case. Din această cauză a fost necesară înființarea unui cimitir pentru că pe timp de vară sau vreme nefavorabilă era foarte greu a se oficia slujba înmormântării. La inițiativa preotului Dumitru Ciofu credincioșii Robu Ioan și Aspazia au donat pentru cimitir și biserică 0,53 ha prin Notariatul Botoșani.

La început s-a ridicat clopotnița, fiind amplasată pe stâlpi de stejar căptușită cu leațuri și cherestea, aducându-se clopote de diferite dimensiuni în număr de 3, fiind donate de familia Cozmaniuc Constantin și Zamfira, Bălăucă Costache – epitrop și alți credincioși.

După ce s-au efectuat împrejmuirile terenurilor în primăvara anului 1989 la inițiativa preotului Gheorghiu Climent, care suplinea filia Cerbu, s-a obținut autorizația de construcție pentru Casă Mortuară, devizul fiind estimat la 57200 lei. Autorizația de construcția e fost eliberată de Consiliul Județean Botoșani.

După evenimentele din decembrie 1989 întrucât s-a obținut libertate religioasă s-a zidit o biserică nouă pentru satul Cerbu proiectul fiind întocmit de un arhitect al Sfintei Mitropolii al Moldovei și Bucovinei. Biserica este sub formă de navă, având o lungime de 26 de  m, lățimea 7,5 m și o înălțime de 8 m; este pictată în tempera de către pictorii Irimescu Paul și Gabriela originari din comună. Catapeteasma este sculptată în lemn de stejar de către Călin Valentin din satul Câmpeni, comuna Prăjeni, județul Botoșani.

Devizul de pictură și icoanele catapetesmei precum și strana Maicii Domnului au fost făcute de către domnul profesor pictor Buzuloi Vasile. Stranele sunt făcute de meșteri locali tot din stejar, biserica având și două policandre donate tot de credincioși. Lucrările au durat până în iunie 1995 când s-a făcut sfințirea bisericii de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop -  vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Pr. Protop. Lucian Leonte și un sobor de preoți, suplinitor fiind Pr. Gheorghiu Climent, paroh la,, Înălțarea Domnului,,Copălău .

Respectându-se îndemnul IPS Daniel care spunea ,,Să nu fie sat fără biserică și preot!”, a luat ființă în anul 1993 parohia ,,Sfânta Treime,, Cerbu, paroh fiind numit Pr. Blidar Emil Cristian, licențiat în teologie.

Cu forțe proaspete s-a început din 1998 construcția casei parohiale pe un teren  care se află în mijlocul satului alături de Școala Primară nr. 3 Cerbu.

Prin străduința Pr. Cristian Blidar și cu ajutorul credincioșilor din această parohie a fost costruită între anii 2005-2010 o Casă de prăznuire ce cuprinde în același corp de clădire și clopotnița, un veșmântar și centrala termică ce deservește atât casa de prăznuire cât și biserica și s-au restaurat icoanele de pe frontispiciul bisericii realizându-se, de această dată, în mozaic.

La momentul actual parohia are 258 de familii, toți credincioșii fiind ortodocși.

Încheiem această monografie cu mențiunea că în anul 2011 enoriașii parohiei au primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan care a binecuvântat lucrările realizate între timp prin sfințirea Casei Parohiale,a Casei de prăznuire și a clopotniței.